NFL
Kiemelt híreink

Draft

draft

Jelentése, lebonyolítása

 

A draft egy évente megrendezett esemény, mely során az NFL csapatok főként az egyetemek csapataiból választanak ki játékosokat. Először 1936ban rendezték meg a philadelphiai Ritz-Carlton Hotelben. 1965 óta New Yorkban tartják.

A draft előtt

A draft előtt tartják az úgynevezett NFL Combine-t, ami egy háromnapos, összetett fizikai, és szellemi erőpróba a draftolandó játékosok számára. Indianapolisban rendezik meg, az RCA Dome-ban. Többek közt 40 yardos sprint, fekvenyomás, magasugrás,távolugrás, doppingteszt, valamint a Wonderlic Test nevet viselő kvázi-IQ-teszt képezi részét a felmérésnek. A részvétel meghívásos alapon működik.

Ezeken a teszteken NFL edzők, klubelnökök, és felderítők figyelik a teljesítményeket. Az esemény széles médiaérdeklődésre tart számot minden évben, amióta először 1977-ben először csináltak hasonló erőpróbákat. A játékosok számára ez egy nagyon fontos esemény, nagyban befolyásolja az itt nyújtott teljesítményük a draft-pozíciójukat. Sokszor egy-egy átlagos egyetemi pályafutással rendelkező játékos kerül reflektorfénybe azáltal, hogy az NFL Combine-on remek teljesítményt nyújt. Az ilyen játékosokra használatos az USA-ban a „Workout Warrior” kifejezés.

Az egyetemek külön tartanak úgynevezett Pro Day-eket is, ahol az odajáró játékosok a Combine-ról ismert teszteket hajtják végre. Ezek azért vannak, mert általános a vélekedés, hogy ismerős, megszokott környezetben jobb teljesítményt tudnak nyújtani.

A draft lefolyása

A jelenlegi rendszer szerint a draft 7 körből áll. Minden csapatnak van egy választása minden körben. Azt, hogy ki hányadiknak választ, az előző bajnokságbeli eredmények határozzák meg. A 32. csapat választ elsőnek, a 31. másodiknak, és így tovább, a Super Bowlgyőzteséé a 32. választás. Az első körben 15 perc áll minden csapat rendelkezésére a választáshoz, a másodikban 10, a harmadiktól kezdve pedig 5. Ha ez idő alatt nem sikerül választaniuk, akkor később bármikor pótolhatják, de meg kell várniuk, míg az aktuális csapat választ.

A drafton túlnyomórészt végzősök vesznek részt, de előfordulnak alsóbb évfolyamba járó, valamint nem egyetemista (például az Arena Football League játékosai) jelentkezők is. Feltétel, hogy csak olyan játékos vehet részt a drafton, aki már legalább három éve kikerült a középiskolából.

A draftolt játékosok fizetése nagyban függ attól, hogy hányadikként lettek kiválasztva, valamint a pozíciójuktól (például egy quarterbackjóval többet kap, mint egy vele azonos körben választott rúgójátékos).

 

 

forrás: wikipédia